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  1. 川崎医療福祉学会誌
  2. Vol.30
  3. No.1-2

管理栄養士養成課程の学生における管理栄養士コンピテンシーの到達度と職業選択との関係

https://doi.org/10.15112/00014725
https://doi.org/10.15112/00014725
db9f844b-1212-479a-a546-8818e3b851cd
名前 / ファイル ライセンス アクション
12_川崎靖子.pdf PDF (550.9 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-12-15
タイトル
タイトル 管理栄養士養成課程の学生における管理栄養士コンピテンシーの到達度と職業選択との関係
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 basic competency
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 achievement of learning objectives
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 registered dietitian training course
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 occupational selection
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 graduation
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15112/00014725
ID登録タイプ JaLC
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Relationship between Occupational Selection and Achievement of Required Competency in Students of the Registered Dietitian Training Course
言語 en
著者名(日) 川崎, 靖子

× 川崎, 靖子

ja 川崎, 靖子

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寺本, 房子

× 寺本, 房子

ja 寺本, 房子

Search repository
武政, 睦子

× 武政, 睦子

ja 武政, 睦子

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著者別名
姓名 KAWASAKI, Yasuko
著者別名
姓名 TERAMOTO, Fusako
著者別名
姓名 TAKEMASA, Mutsuko
著者所属(日)
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科
著者所属(日)
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科
著者所属(日)
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科
著者所属(英)
en
Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare
著者所属(英)
en
Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare
著者所属(英)
en
Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare
抄録(日)
川崎医療福祉大学の管理栄養士養成課程4年生を対象に,職業選択と管理栄養士のコンピテンシーの達成度との関係を調査した.有効回答者42名を病院(以下,病院群)25名(59.5%),福祉施設(以下,福祉群)8名(19.0%),企業7名(16.7%),その他2名(4.8%)に分けた.本研究におけるコンピテンシー平均達成度を,全国管理栄養士養成課程の4年生を対象にした調査と比較した.病院群は基本コンピテンシーが最も高く,学修目標到達度の「栄養マネジメント能力」および「職域分野別コンピテンシー」のすべての項目が高かった.しかし,福祉群は基本コンピテンシーの「自己確信」の項目が低かった.管理栄養士養成課程の教育やカリキュラムを改善するための提案について考察した.
抄録(英)
en
This study aimed to investigate the relationship between the selected occupations and required competencies achieved by the fourth-year students in a training program for management nutritionists at Kawasaki University of Medical Welfare. The valid respondents (n=42) were divided into four groups: hospital staff (n=25, 59.5%), welfare facility staff (n=8, 19.0%), company staff (n=7, 16.7%), and other career groups (n=2, 4.8%). In this study, the mean of the competencies achieved was compared with the results of the survey conducted on the fourth-year students in the training program for management nutritionists. The hospital staff group achieved the most in basic competencies and scored higher in nutrition management and occupational category competencies. However, the welfare facility staff group had low the basic competency for self-confidence. Considering the results, suggestions for improving the educational content and curriculum of management dietitian training courses are discussed.
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 短報
書誌情報 川崎医療福祉学会誌

巻 30, 号 1-2, p. 285-293, 発行日 2020
公開者
出版者 川崎医療福祉学会
その他(別言語)の雑誌名
Kawasaki medical welfare journal
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10375470
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0917-4605
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Ver.1 2023-06-19 10:28:27.173550
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