Item type |
紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2020-12-15 |
タイトル |
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タイトル |
管理栄養士養成課程の学生における管理栄養士コンピテンシーの到達度と職業選択との関係 |
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言語 |
ja |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
basic competency |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
achievement of learning objectives |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
registered dietitian training course |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
occupational selection |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
graduation |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
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ID登録 |
10.15112/00014725 |
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ID登録タイプ |
JaLC |
ページ属性 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
P(論文) |
その他(別言語等)のタイトル |
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その他のタイトル |
Relationship between Occupational Selection and Achievement of Required Competency in Students of the Registered Dietitian Training Course |
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言語 |
en |
著者名(日) |
川崎, 靖子
寺本, 房子
武政, 睦子
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著者別名 |
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姓名 |
KAWASAKI, Yasuko |
著者別名 |
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姓名 |
TERAMOTO, Fusako |
著者別名 |
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姓名 |
TAKEMASA, Mutsuko |
著者所属(日) |
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川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科 |
著者所属(日) |
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川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科 |
著者所属(日) |
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川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科 |
著者所属(英) |
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en |
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Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare |
著者所属(英) |
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en |
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Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare |
著者所属(英) |
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en |
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Department of Clinical Nutrition Faculty of Health Science and Technology Kawasaki University of Medical Welfare |
抄録(日) |
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川崎医療福祉大学の管理栄養士養成課程4年生を対象に,職業選択と管理栄養士のコンピテンシーの達成度との関係を調査した.有効回答者42名を病院(以下,病院群)25名(59.5%),福祉施設(以下,福祉群)8名(19.0%),企業7名(16.7%),その他2名(4.8%)に分けた.本研究におけるコンピテンシー平均達成度を,全国管理栄養士養成課程の4年生を対象にした調査と比較した.病院群は基本コンピテンシーが最も高く,学修目標到達度の「栄養マネジメント能力」および「職域分野別コンピテンシー」のすべての項目が高かった.しかし,福祉群は基本コンピテンシーの「自己確信」の項目が低かった.管理栄養士養成課程の教育やカリキュラムを改善するための提案について考察した. |
抄録(英) |
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en |
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This study aimed to investigate the relationship between the selected occupations and required competencies achieved by the fourth-year students in a training program for management nutritionists at Kawasaki University of Medical Welfare. The valid respondents (n=42) were divided into four groups: hospital staff (n=25, 59.5%), welfare facility staff (n=8, 19.0%), company staff (n=7, 16.7%), and other career groups (n=2, 4.8%). In this study, the mean of the competencies achieved was compared with the results of the survey conducted on the fourth-year students in the training program for management nutritionists. The hospital staff group achieved the most in basic competencies and scored higher in nutrition management and occupational category competencies. However, the welfare facility staff group had low the basic competency for self-confidence. Considering the results, suggestions for improving the educational content and curriculum of management dietitian training courses are discussed. |
記事種別(日) |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
短報 |
書誌情報 |
川崎医療福祉学会誌
巻 30,
号 1-2,
p. 285-293,
発行日 2020
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公開者 |
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出版者 |
川崎医療福祉学会 |
その他(別言語)の雑誌名 |
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Kawasaki medical welfare journal |
雑誌書誌ID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN10375470 |
ISSN |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
0917-4605 |