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  1. 川崎医療福祉学会誌
  2. Vol.9
  3. No.2

<原著>看護学生に対する「嚥下と体位及び食物形態に関する実習」の試行

https://doi.org/10.15112/00012493
https://doi.org/10.15112/00012493
96d01116-7c8e-4895-9ce5-0927a57f9d0f
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000192821.pdf PDF (580.1 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 1999-12-25
タイトル
タイトル <原著>看護学生に対する「嚥下と体位及び食物形態に関する実習」の試行
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 NURSING EDUCATION
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 EXPERIMENT
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 SWALLOWING
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 BODY POSITION
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 FOOD TEXTURE
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15112/00012493
ID登録タイプ JaLC
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル <Original Paper>Introducing Two Experiments on Oral Feeding in Fundamental Nursing Practice:How Swallowing is Affected by Body Position and Food Texture
著者名(日) 關戸, 啓子

× 關戸, 啓子

關戸, 啓子

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深井, 喜代子

× 深井, 喜代子

深井, 喜代子

Search repository
著者別名
姓名 SEKIDO, Keiko
著者別名
姓名 FUKAI, Kiyoko
著者所属(日)
川崎医療福祉大学医療福祉学部保健看護学科
著者所属(日)
川崎医療福祉大学医療福祉学部保健看護学科
著者所属(英)
en
Department of Nursing, Faculty of Medical Welfare Kawasaki University of Medical Welfare
著者所属(英)
en
Department of Nursing, Faculty of Medical Welfare Kawasaki University of Medical Welfare
抄録(日)
看護の基礎技術教育のなかに「食生活の援助」という単元がある.この教育方法として, 「嚥下と体位及び食物形態に関する実習」と題した実験実習を取り入れた.これは, 看護学生に口から食べることの意味を考えさせるために, 著者らが独自に内容を考えて実施しているものである.実験では, 体位の変化による嚥下の難易と, 食物形態の違いによる嚥下の難易を学生に評価させ, 嚥下と体位及び食物形態の関連を検証させている.この体験によって, 学生は嚥下障害の問題にとどまらず, 食事の介助に対する関心を深めていることが窺えた.
抄録(英)
en
Assisting patients with eating is one of the educational units in fundamental nursing. As a portion of this content, the authors adopted two experiments on oral feeding. One was to study the relationship between body position and swallowing, and the other was the relationship between food texture and swallowing. The purpose of introducing these experiments in nursing education was to help nursing students understand the importance of oral feeding. This form of teaching was developed at this university. In the first phase, students determined that ease of swallowing changes with body position. Then the students experienced the difference among various foods from solids to liquids. When the students had completed these experiments, they became interested in oral feeding as well as swallowing difficulties.
書誌情報 川崎医療福祉学会誌

巻 9, 号 2, p. 217-223, 発行日 1999-12-25
公開者
出版者 川崎医療福祉学会
その他(別言語)の雑誌名
Kawasaki medical welfare journal
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10375470
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0917-4605
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Ver.1 2023-06-19 10:57:55.741638
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