WEKO3
アイテム
小規模作業所通所中の精神障害者の肥満-食生活・健康への意識の関連から-
https://doi.org/10.15112/00013539
https://doi.org/10.15112/0001353973fa8b0e-df88-49db-8f27-62699b58813e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2014-01-01 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 小規模作業所通所中の精神障害者の肥満-食生活・健康への意識の関連から- | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | mental disability | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | small-scale workshops | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | obesity | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | diet | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | health | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.15112/00013539 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
ページ属性 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | P(論文) | |||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||
その他のタイトル | Obesity among those with mental disabilities who attended small-scale workshops - Awareness regarding diet and health - | |||||||||
論文名よみ | ||||||||||
その他のタイトル | ショウキボ サギョウショ ツウショチュウ ノ セイシン ショウガイシャ ノ ヒマン - ショクセイカツ・ケンコウ エノ イシキ ノ カンレン カラ - | |||||||||
著者名(日) |
中嶋, 貴子
× 中嶋, 貴子
× 三徳, 和子
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著者別名 | ||||||||||
姓名 | Nakajima, takako | |||||||||
著者別名 | ||||||||||
姓名 | Mitoku, Kazuko | |||||||||
著者所属(日) | ||||||||||
吉備国際大学保健医療福祉学部看護学科 | ||||||||||
著者所属(日) | ||||||||||
川崎医療福祉大学医療福祉学部保健看護学科 | ||||||||||
抄録(日) | ||||||||||
本調査の目的は,小規模作業所通所中の精神障害者の肥満の実態と肥満と食生活および健康への意識の関連を明らかにすることである.対象者は A 市25)と非肥満群(BMI <25.0)別に食生活と健康に対する意識の関連をみた.検定は Mann-Whitney内における全ての小規模作業所11ケ所に通所中 の精神障害者156人とした.調査方法は,調査票を用いて看護師による肥満と食生活・健康に対する 意識の聞き取り調査を行った.分析対象者は回答の得られた116人(回収率74.4%)のうち,体重申告 拒否の9名を除いた107名(有効回答率68.6%)とした.分析方法は,BMI を算出し,肥満群(BMI ≧U 検定,χ2検定を用い,有意水準は5%未満とした.その結果,小規模作業所通所中の精神障害者の 肥満の割合は,男性44.3%,女性34.8%であり,一般国民の約2倍と多かった.食生活については,男 女全体の肥満群は非肥満群に比べ,野菜摂取が不十分な食事で,間食の量や甘い飲み物の量が多かっ た.特に男性の肥満群は非肥満群に比べ,野菜摂取が不十分な食事で,間食の量が多かった.また健 康に対する意識については,性別・肥満別に関係なく,健康に対する関心の割合が高いにもかかわら ず,市の健診を受けている割合が低かった以上より,定期的な体重のモニタリング,野菜摂取と間食摂取の方法についての個別的支援,正し い知識の提供,健診を促す支援の必要性が示唆された. | ||||||||||
抄録(英) | ||||||||||
en | ||||||||||
The purpose of this study was to investigate the correlation between obesity status among individuals with mental disabilities who attended small-scale workshops and their awareness regarding obesity, diet, and health. Subjects were 156 such individuals selected from the participants of 11 small-scale workshops in City A. The study method involved a questionnaire-based interview survey of awareness regarding obesity, diet, and health that was conducted by nurses. From a total of 116 responses (recovery rate, 74.4%) received, 107 (response rate, 68.6%) were selected for analysis, after excluding nine responses in which the participants failed to report their body weight. For the analysis, body mass index (BMI) was calculated, and the correlation between diet and health was examined in individuals with BMI ≥ 25 kg/m2 (the obesity group) and individuals with BMI < 25.0 kg/m2 (the nonobesity group). The Mann–Whitney U and chi-squared tests were used for analyses, and the significance level was set at <5%. As a result, the proportion of obesity among the participants was 44.3% among males and 34.8% among females. This proportion is approximately two times higher than that among the general public. Regarding diet, regardless of gender, participants in the obesity group consumed diets insufficient in vegetables and consumed increased quantities of snacks and sweetened drinks compared with those in the nonobesity group. This dietary trend was particularly marked among the males in the obesity group. Regarding health awareness, regardless of gender and obesity status, the proportion of individuals undergoing health checkups in City A was low despite a high proportion of individuals having an interest in health. The above results suggest that regular weight monitoring, personalized support regarding the consumption of vegetables and snacks, education, and encouragement to participate in health checkups are required to tackle obesity in individuals with mental disabilities. | ||||||||||
記事種別(日) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 原著 | |||||||||
記事種別(英) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Original Paper | |||||||||
書誌情報 |
川崎医療福祉学会誌 巻 23, 号 2, p. 225-231, 発行日 2014 |
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公開者 | ||||||||||
出版者 | 川崎医療福祉学会 | |||||||||
その他(別言語)の雑誌名 | ||||||||||
Kawasaki medical welfare journal | ||||||||||
雑誌書誌ID | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN10375470 | |||||||||
ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 09174605 |