WEKO3
アイテム
免疫応答に及ぼす脂肪食の影響
https://doi.org/10.15112/00012304
https://doi.org/10.15112/0001230463391ad1-9bd9-4f03-b04f-910f453acf9a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 1995-01-01 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 免疫応答に及ぼす脂肪食の影響 | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | dietary oil | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | fish oil | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | safflower oil | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | lard | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | butter | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | hemagglutination | |||||||
キーワード | ||||||||
言語 | en | |||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | passive cutaneous anaphylaxis | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||
ID登録 | ||||||||
ID登録 | 10.15112/00012304 | |||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||
ページ属性 | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | P(論文) | |||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||
その他のタイトル | Effect of Fatty Diet on Immune Response of Rats | |||||||
論文名よみ | ||||||||
その他のタイトル | メンエキ オウトウ ニ オヨボス シボウショク ノ エイキョウ | |||||||
著者名(日) |
加藤, 保子
× 加藤, 保子
|
|||||||
著者別名 | ||||||||
姓名 | Kato, Yasuko | |||||||
著者所属(日) | ||||||||
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科 | ||||||||
著者所属(英) | ||||||||
en | ||||||||
Department of Clinical Nutrition, Faculty of Medical Professions, Kawasaki University of Medical Welfare | ||||||||
抄録(日) | ||||||||
SDラットを4群に分け, それぞれ魚油, サフラワー油, バターおよびラード食を45日間投与した.体重増加率, 血清脂肪酸組成を測定した.次いで, 羊赤血球抗体に対する抗体価および受身皮膚アナフィラキシーテストによる炎症反応を調べた.体重増加率は魚油食ラットが最も高く, バター食ラットが最も低かった.血清中の脂肪酸組成は餌の脂肪酸組成をよく反映したものであった.受身皮膚アナフィラキシーテストによる炎症反応は, 脂肪食によって影響されず, 魚油食ラットの赤血球凝集反応による抗体価は, 他の脂肪食ラットに比べて有意に高値を示した. | ||||||||
抄録(英) | ||||||||
en | ||||||||
SD rats were divided into 4 groups, fed with the fish oil, safflower oil, butter and lard diets through 45 days, respectively. The body weight and the fatty acid composition in the serum of each rat was measured. Immune responses were observed by the hemagglutina-tion and the passive cutaneous anaphylaxis tests. The rats fed with the fish oil diet showed the highest body weight, and the rats fed with the butter diet the lowest one. The fatty acid composition in serum was well in agreement with that in the oil diet. Inflamma-tion tested by the passive cutaneous anaphylaxis showed no difference according to the diet specification. The immune responses tested by the hemagglutination in the fish oil diet group were significantly higher than in the other groups. | ||||||||
書誌情報 |
川崎医療福祉学会誌 巻 5, 号 2, p. 153-158, 発行日 1995 |
|||||||
公開者 | ||||||||
出版者 | 川崎医療福祉学会 | |||||||
その他(別言語)の雑誌名 | ||||||||
Kawasaki medical welfare journal | ||||||||
雑誌書誌ID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN10375470 | |||||||
ISSN | ||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||
収録物識別子 | 0917-4605 |