ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 川崎医療福祉学会誌
  2. Vol.34
  3. No.1

新型コロナウイルス感染症(COVID-19)対策下における 大学生の食生活ならびに生活活動

https://doi.org/10.15112/0002000342
https://doi.org/10.15112/0002000342
a97d75ca-6787-46e0-81ff-b092ac328b64
名前 / ファイル ライセンス アクション
12_松本義信.pdf PDF (1.3 MB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2025-06-05
タイトル
タイトル 新型コロナウイルス感染症(COVID-19)対策下における 大学生の食生活ならびに生活活動
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 COVID-19
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 physical activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 diet
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15112/0002000342
ID登録タイプ JaLC
item_1_description_1
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
item_1_alternative_title_20
その他のタイトル Diet and Physical Activity of University Students during the coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Countermeasures
言語 en
著者名(日) 松本, 義信

× 松本, 義信

ja 松本, 義信

Search repository
後藤, 未覚

× 後藤, 未覚

ja 後藤, 未覚

Search repository
四元, 晴輝

× 四元, 晴輝

ja 四元, 晴輝

Search repository
著者別名
姓名 MATSUMOTO, Yoshinobu
言語 en
著者別名
姓名 GOTO, Misato
言語 en
著者別名
姓名 YOTSUMOTO, Haruki
言語 en
著者所属(日)
ja
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科
著者所属(日)
ja
川崎医療福祉大学医療技術学研究科臨床栄養学専攻
著者所属(日)
ja
川崎医療福祉大学医療技術学部臨床栄養学科
item_1_textarea_11
ja
2020年から世界で新型コロナウイルス感染症(COVID-19)の感染が拡大したことに対し,日本では「新しい生活様式」が推奨され,感染拡大回避のため日常生活活動に制限が生じた.そこで,成人女性を対象にCOVID-19の新しい生活様式下における生活活動ならびに食生活の状況を把握する目的で研究を行った.対象者は腕時計式活動計を装着し,エネルギー消費量,歩数を測定した. また,同日に摂取した食事を記録し,エネルギー・栄養素の摂取量を算出した.以上の測定項目について,活動量が低いと考えられた自宅で過ごした日(以下,自宅)と活動量が高いと考えられた来学した日(以下,来学)という2つの条件で10日間ずつ測定し,比較した.自宅に比べて来学でエネルギー消費量(p <0.01)と歩数(p <0.001)は有意に高値を認めた.エネルギー摂取量,たんぱく質などの栄養素摂取量は自宅に比べて来学で高値傾向であったものの有意差を認めなかった.エネルギー消費量とエネルギー摂取量には相関関係を認めなかった.以上より,新しい生活様式下において,自宅より来学でエネルギー消費量は高まったものの,エネルギー摂取量に差はなく,活動量の違いは食事摂取量に影響を及ぼさなかったことが示唆された.
item_1_textarea_12
en
A so-called new lifestyle of restricted daily activities was recommended in Japan during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic. We measured physical activities and dietary habits of female students amid this new lifestyle. In our study, 14 female university students wore wristwatches that measured physical activity and steps taken. The students also maintained dietary records, from which we calculated their energy and nutrient intake. We compared these data for 10 days under conditions for days spent at home and days attending classes in person. Energy expenditure (p <0.05) and the number of steps (p <0.001) were significantly higher on days attending classes than on days spent at home. Total energy intake was not considerably different between the two types of days, suggesting that physical activity had no effect on dietary intake.
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 短報
言語 ja
bibliographic_information ja : 川崎医療福祉学会誌

巻 34, 号 1, p. 109-114, 発行日 2024
item_1_publisher_23
出版者 川崎医療福祉学会
言語 ja
item_1_text_22
en
Kawasaki medical welfare journal
item_1_source_id_13
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10375470
item_1_source_id_19
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0917-4605
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-06-05 05:40:37.782955
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3